Zaparcia to powszechna dolegliwość wśród społeczeństwa. Profilaktyka zaparć obejmuje aktywność fizyczną i odpowiedni styl życia. Wśród dostępnych opcji terapeutycznych zastosowanie znajduje przede wszystkim błonnik pokarmowy i bakterie probiotyczne. Cennym źródłem błonnika jest babka jajowata i len zwyczajny. Wśród bakterii probiotycznych na uwagę zasługuje zaś rodzaj Lactobacillus.
Zaparcia to według najnowszych wytycznych (kryteria rzymskie IV) trudne, rzadkie lub niepełne wypróżnienie. Rozpoznania zaparć dokonuje się w momencie współwystępowania co najmniej dwóch z wymienionych poniżej objawów (podczas minimum jednego z czterech ostatnich wypróżnień):
• wzmożone parcie na stolec;
• uczucie niepełnego wypróżnienia;
uczucie pełności w odbytnicy;
• obecność twardych i dużych objętościowo stolców;
• nie więcej niż 3 wypróżnienia na tydzień.
W oczach pacjentów zaparcia definiowane są nieco inaczej niż podaje to naukowa definicja. Ich zdaniem zaparcia to oddawanie twardego stolca wymagające znacznego wysiłku lub uczucie niepełnego wypróżnienia albo nieudanej defekacji. Niemniej jednak bez względu na to, z jaką definicją mamy do czynienia, problem zaparć to problem powszechny.
Autor: mgr farm. Mateusz Jabłoński
Data publikacji: 2021-11-17
Źródło: "Lek w Polsce" nr 10/2021
Słowa kluczowe: zaparcia, mikrobiom, dysbioza, probiotyki, błonnik pokarmowy, Lactobacillus sporogenes mtcc 5856, babka jajowata, len zwyczajny
1. Drab E, Winiarczyk R. Zaparcia – strategia podejścia terapeutycznego. Medycyna Ogólna 2008;14:2.
2. Hailong Cao, Xiang Liu, Yingying An, Guoqiong Zhou, Yanrong Liu, Mengque Xu, et al. Dysbiosis contributes to chronic constipation development via regulation of serotonin transporter in the intestine. Scientific Reports 2017;7:10322.
3. Hermann J, Kościński T, Drews M. Praktyczne zasady postępowania w zaparciach u dorosłych. Ginekol Pol. 2012;83:849-853.
4. Daniluk J. Przewlekłe zaparcia – niedoceniany problem kliniczny. Varia Medica 2018(t. 2);4:286-296.
5. Gublicka P, Grzymisławski M. Czynniki metaboliczne jako przyczyna zaparć stolca. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017(t.8);2:55-62.
6. Jabłońska B, Żaworonkow D, Lesiecka M, Agafonnikov VF, Pinkolsky PM, Lampe P. Zaparcia – etiopatogeneza, diagnostyka i leczenie. Postępy Nauk Medycznych 2011 t. XXIV, suplement 1.
7. Collins BR, O’Brien L Prevention and management of constipation in adults. Nurs Stand. 2015 apr 8;29(32):49-58.
8. Erini Dimidi E, Stephanos Christodoulides S, S. Mark Scott, Kevin Whelan, mechanisms of action of probiotics and the gastrointestinal microbiota on gut motility and cinstipation, adv nutr 2017;8: 484-94.
9. Liśkiewicz P, Pełka-Wysiecka J, Wroński M, Bąba-Kubiś A, Samochowiec J. Flora jelitowa a patomechanizm powstawania zaburzeń afektywnych i lękowych – aktualny stan wiedzy i dalsze Muhammed Majeed, et al. Evaluation of the stability of Bacillus coagulans mtcc 5856 during processing and storage of functional foods. Internationa Journal of Food Science and Technology 2016;51:894-901.
11. Fn Sari, et al. Oral probiotics: lactobacillus sporogenes for prevention of necrotizing enterocolitis in very low-birth weight infants: a randomized, controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition 2011;65:434-439.
12. Drago L, De Vecchi E . Should Lactobacillus sporogenes and Bacillus coagulans have a future? Journal of chemotherapy 2009 (vol. 21);4:371-377.
13. Majeed M, et al. Evaluation of probiotic Bacillus coagulans mtcc 5856 viability after tea and coffee brewing and its growthin git hostile environment. Food research international 2018.
14. Łupina nasienna babki jajowatej, lek roślinny: streszczenie dla ogółu społeczeństwa. ema/hmpc/313600/2013.
15. Wawryka J, Teodorczyk A, Zdrojewicz Z. Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego. Med. Rodz. 2017;20(1):41-47.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o